Reseptit

Tapaninpäivän hirvipata

  • 500 g hirven paistia
  • 150 g pekonia
  • 2 isoa tai 4 pientä keltasipulia
  • 2 isoa tai 3 pientä porkkanaa
  • puolikas lanttu
  • 4-6 valkosipulin kynttä
  • 4 rkl tomaattisosetta
  • 4 dl täyteläistä (mausteista) punaviiniä
  • 2-3 rkl vasikka- tai lihafondia
  • 2-3 dl vettä
  • 10-15 kpl kokonaisia mustapippureita
  • 5 kpl laakerinlehteä 
  • 1 rkl suolaa
  • 2-3 tuoretta rosmariinin oksaa

Kuutioi liha ja paloittele pekoni. Halkaise kuoritut sipulit 4 osaan. Viipaloi valkosipulit.  Ruskista pekoni pannussa ja ruskista pekonista irronneessa rasvassa lihakuutiot pienissä erissä. Siirrä lihat pataan. Kiehauta rasvassa myös sipulit, kasvikset ja tomaattisose, lisää ne pataan.           

Huuhdo pannu vesitilkalla ja kaada lihan joukkoon, Lisää pataan punaviini, loppu vesi, fondi ja mausteet.  

Anna hautua 150-asteisessa uunissa kannen alla noin 4 tuntia tai kunnes liha on mureaa. Ota rosmariinin oksat 2 tunnin päästä pois ja sekoita aineksia varovasti. Tarkista lopuksi maku ja lisää vettä tai suolaa tarvittaessa, Tarjoa hirvipata perunamuusin ja suolakurkkujen tai punajuurien kera.


Keisarinnapiirakka

  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl grahamjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3-4 dl vadelmia ja herukoita
  • 1 prk (200 g) kermaviiliä
  • 1 kananmuna
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna ja jauhoseos (jauhot ja leivinjauhe).                  Levitä taikina noin 24 cm voidellut piirakkavuoan pohjalle ja reunoille, Levitä marjat pohjalle. Yhdistä täytteen aineet ja levitä marjojen päälle.    

Paista piirakka uunin alaosassa 200 asteessa noin 30 minuuttia. 


Umami-tattipiirakka 

  • 100 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1 kpl kananmuna
  • 3 dl tatteja 
  • 1 rkl voita
  • 0,5 dl purjoa
  • nippu ruohosipulia
  • 2 kpl valkosipulinkynttä
  • 1 dl vettä
  • 2 dl creme fraichea
  • 0,5 dl kuohukermaa
  • 2 kpl kananmunia
  • 1 dl parmesanraastetta
  • 1 dl emmentalraastetta
  • 1,5 rkl pekonijauhetta (tai 5 kpl paistettua pekonia pieneksi pilkottuna)       
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl mustapippuria                                    Sekoita pehmeään voihin jauhot ja suola. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Taputtele vuokaan ja laita kylmään. Kuumenna voi pannulla ja paista tatteja kunnes sienistä irtoava neste haihtuu ja lisää sipulit. Lisää pannulle vesi ja pekonijauhe tai pekonimuru sekä mausteet, Anna keittyä kasaan. Sekoita kulhossa creme fraiche, kerma, kananmunat ja puolet juustoraasteesta sekä lisää sienet pannulta. Levitä täyte piirakalle ja lisää päälle puolet juustoraasteesta. Paista piirakka 200 asteessa keskitasoa alemmalla tasolla noin 35 minuuttia.   

Miirun pinaattipesto

  • 1 pussi tai puolikas laatikko tuorepinaattia
  • 1 pieni valkosipulin kynsi 
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • noin 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl kokonaisia manteleita tai jauhetta
  • 2-3 rkl parmesan juustoraastetta
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus suolaa

Mittaa kaikki ainekset korkeaan astiaan tai suoraan tehosekoittimeen. Hienonna  sauva- tai tehosekoittimella ainekset tahnaksi. Tarjoa esimerkiksi paahdetun leivän päällä voin sijasta tai pestona pastan kanssa. 

VINKKI! Kokeile samalla reseptillä myös niin, että käytät pinaatin sijasta puolet sitruunamelissaa ja puolet korianteria. Tuolloin sitruunamehun voi jättää pois tai lisätä vain 1 tl mehua. Pesto sopii erittäin hyvin esimerkiksi kalaleivän päälle tai kala/äyriäispastaan. 

Taivaalliset aamiaissienet

  • 1 ltk herkkusieniä tai muita saatavilla olevia sieniä
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 3 rkl vettä
  • 2 rkl valkoviinietikkaa (muukin etikka sopii)
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • päälle ruohosipulia, persiljaa tai korianteria  Paista sieniä ensin voi-öljyseoksessa noin 5 minuuttia ja lisää sen jälkeen vesi ja viinietikka sekä mausteet. Anna sienien kiehua nesteen kanssa niin, että sienet imevät kaiken nesteen ja paista vielä sen jälkeen sieniä hetken rapeaksi. Lisää yrtit ja tarjoile joko sellaisenaan osana aamiaista tai lisää paahdetun leivän päälle. 

Miirun lohileipä

  • täysjyvä- tai moniviljapaahtoleipää
  • Miirun pinaattipestoa (kts. edellä)
  • rucolaa
  • lohisiivuja
  • uppomunia
  • valkosipuli- tai tavallista majoneesia
  • tilliä tai korianteria
  • sitruunaa

Aloita tekemällä Miirun pinaattipesto ja siirry sitten majoneesin tekoon. Jos et ehdi tai jaksa tehdä itse majoneesia, suosittelen tuunaamaan tavallista majoneesia lisäämällä siihen tuoretta valkosipulia.          Tee sen jälkeen uppomunia niin monta, kuin leipiä tulee olemaan. Uppomunaohjeita löytyy useilta sivuilta ja mitä useammin teet uppomunia, sitä parempi siinä olet, 

Paista lohifileestä noin 3-4 cm siivuja rapeaksi kuumalla pannulla. Paahda lopuksi paahtoleivät ja aloita kokoamaan leipä. Voitele leipä pinaattipestolla, ripottele rucolaa ja aseta yksi lohisiivu leivän päälle. Lohen päälle uppomuna, valkosipulimajoneesia ja tilliä.       

Tarjoa sitruunalohkon ja IPA tai lager oluen kera.

VINKKI: Puutarhakausi tv-ohjelmasta #tareqtaylor! Kokeile uppomunien tekoa niin, että upotat raa`at kananmunat etikkaliemeen (kulhossa pelkkää etikkaa) 15 minuutiksi ja sen jälkeen kaadat munat kiehuvaan veteen. Uppomunista tulee pyöreitä ja kauniita!  

Iisi siskonmakkaraborssikeitto

  • 8 dl lihalientä
  • 2-3 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 1 pieni valkosipulinkynsi
  • 1 prk (380 g) etikkapunajuuria kuutioituna
  • 1 dl punajuurien etikkalientä
  • noin 400 g (paketti) siskonmakkaroita
  • 2 timjaminoksaa tai ripaus kuivattua timjamia
  • 1-2 laakerinlehteä
  • öljyä paistamiseen
  • suolaa
  • mustapippuria                                                            Tee lihaliemi. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi ja paloittele sipulit. Paista porkkanat ja sipulit pehmeiksi öljyssä kattilassa (noin 5 min).  Lisää punajuuret, lihaliemi, timjami ja laakerinlehti kattilaan. Anna kypsyä keskilämmöllä noin 15 minuuttia. Purista siskonmakkarat aika pieniksi palloiksi keittoon, kiehauta hetki, jotta makkarat kypsyvät. Mausta punajuuren etikkaliemellä, mustapippurilla ja suolalla. Tarjoile smetanan kanssa.  
© 2021 Miirun tunnelmablogi. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!